Kakao: Gudenes drikk

Kakao (Theobroma cacao L.), kjent over hele verden for å være råstoffet til sjokolade og varm kakaodrikk. Kakaotreet er et lite eviggrønt tre og stammer fra regnskogområder i det tropiske Amerika, fra Peru til Mexico. Treets opprinnelige voksested er ved foten av Andesfjellene, nær Amazonas. Den har blitt dyrket av de indianske kulturene gjennom århundrer, og frøene (kakaobønnene) ble brukt som betalingsmiddel og ofret til gudene, mens kakaodrikken var en luksus for konger og yppersteprester. De første kakaobønnene på europeisk jord kom fra Mexico med den spanske conquistadoren Hernàn Cortes, som har fått æren av å introdusere europeerne til den drikken som aztekerne i Mexico kalte Chocolatl.

Rå kakao er naturlig svært rik på næringsstoffer og har et høyt antioksidantinnhold. Sammenlikner vi det totale antioksidantinnholdet i rå kakao med andre matvarer, ser vi at antioksidantnivået i rå kakao er flere ganger høyere enn f.eks. grønn te og dobbelt så høyt som i rødvin. Man skal være klar over at det er stor forskjell på rå og bearbeidet kakao, både i kvalitet, nivået av virksomme plantenæringsstoffer og framstillingsprosess. Bearbeidet kakao har vært under høy varme og kjemiske prosesser som fjerner bitterstoffer, noe som endrer smaken og svekker plantenæringsstoffene.

Kakaoens egenskaper var undervurdert i mange år på grunn av fett og sukker i bearbeidet kakaoprodukter som sjokolade, og da spesielt melkesjokolade som foretrekkes av de fleste. Ifølge medisinsk forskning er det flavonoidene du finner i ubehandlet kakao og mørk sjokolade med minimum 70% kakaoinnhold, som kan være godt for hjertet og ha en positiv effekt på blodårene. Denne effekten oppnås med et daglig inntak på 200 mg kakaoflavonoler. Dette tilsvarer i gjennomsnitt 72 gram mørk sjokolade daglig, men over 100 gram av enkelte merker som hadde lavere innhold av flavonoider. Mye av flavanol-innholdet i kakaobønnene reduseres ved røsting og alkalisering (fjerning av bitterhet) når sjokolade produseres

Purasana rå kakaopulver er fremstilt uten oppvarming og er helt rent, uten sukker og smaksforsterkere. Rik på jern, kalium, kalsium, fosfor, magnesium, sink og kobber, gjør den til en utmerket boost til kosten.

Inspirasjon: Kokos- Og Sjokoladekrem

Av Sara Chacko

4 porsjoner

  • En pakke änglamark kokosmelk 330 ml (eller en annen kokosmelk som kan piskes til krem)
  • 6-8 ss Purasana kokosblomstsukker
  • 4 ss Purasana Råkakaopulver
  • En god klype Purasana Himalayasalt
  • En ts Naturata vaniljepulver
  • En god klype cayenne pulver

Start med å piske kokosmelken luftig og jevn. For at du skal få en ordentlig god og fluffy krem, er det viktig at du har kokosmelken i kjøleskapet i minimum to timer før du pisker den. Tilsett kokosblomstsukker, salt, cayenne, råkakaopulver og vanilje i kremen og pisk litt til. For best resultat ha bollen i kjøleskapet i minimum en halvtime til og pisk opp rett før servering. Server gjerne med fiske bær og Purasana cacaonibs som topping.

Tips: hvis du ønsker litt ekstra fest over serveringen, anrett sjokoladesaus (gjerne hjemmelaget), sjokoladekremen og kokoskrem lagvis i et stettglass.

POPULÆRT AKKURAT NÅ